05-02-2016 HB-Café Delft: Existentiële eenzaamheid

delft stadslogoHet eerste HB-Café van 2016 in Delft gaat over existentiële eenzaamheid. Tijdens deze avond zal Yke Takens deze en andere vragen bespreken en er zal voldoende ruimte zijn om onderling met elkaar van gedachten te wisselen en te bespreken of hoogbegaafden deze verschillende vormen van eenzaamheid anders ervaren.

Existentiële eenzaamheid; Is eenzaamheid een onderdeel van het mens-zijn?

HB (hoogbegaafden)-café op 5 februari 2016 te Delft in creatief centrum De Zuster. Aanvang programma 19.00 uur

Er is een fundamenteel verschil tussen cognitieve en existentiële benadering van eenzaamheid. De cognitieve aanpak stelt dat mensen in de regel niet eenzaam zijn en dat eenzaamheid dus een afwijking is van de normale situatie. De existentiële aanpak stelt daarentegen dat iedere mens in de basis eenzaam is en dat de ervaring van deze eenzaamheid dus deel is van het mens-zijn. Kan daarom gesteld worden dat existentiële eenzaamheid intrinsiek tot het menselijk bestaan behoort en dus niet op te heffen is door middel van sociaal contact of meer sociale bezigheden of vrijwilligerswerk? En dan, is het leven daardoor nutteloos of kan je vanuit je andersheid levens van anderen diep verrijken?
Tijdens deze avond zal Yke Takens deze en andere vragen bespreken en er zal voldoende ruimte zijn om onderling met elkaar van gedachten te wisselen en te bespreken of hoogbegaafden deze verschillende vormen van eenzaamheid anders ervaren.

Yke Takens zal deze avond inhoudelijk begeleiden. Hij is directeur van de Stichting Ander Zorg Geluid, waarvan 1 van de speerpunten eenzaamheidsbestrijding is. Tevens is hij radiopresentator bij Omroep Vlaardingen en coördineert en presenteert hij de maandelijkse VPRO Tegenlicht Meetup in Vlaardingen.
Het HB-café is er voor iedereen die hier belangstelling voor heeft. Het is een combinatie van café (gezelligheid) en een thema (leerzaam).
Op 5 februari as. gaan de deuren van het HB-café om 18.30 open. Het inhoudelijke deel duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Tot 23.00 uur kan men dan (eventueel onder het genot van een drankje) met elkaar napraten.

Locatie: Creatief centrum De Zuster; Gasthuisplaats 1, 2611 BN Delft
De Zuster ligt op vijf minuten lopen van station Delft. Loop aan de voorkant van het station door de Barbarasteeg, en ga rechtdoor. Als je op de tweede brug staat ligt de Zuster aan de linkerhand, aan de Koornmarkt. De ingang van het pand is aan de achterkant te vinden aan de Gasthuisplaats. Parkeren met de auto kan voor de deur op de Gasthuisplaats of in de op 5 minuten lopen gelegen Phoenix parkeergarage. Ook op loopafstand is er de Zuidpoort parkeergarage.

De entreeprijs bedraagt, inclusief koffie en thee, 17,50 euro per persoon.

Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL. Als een HB-Café volgeboekt is, wordt het online formulier niet meer getoond. Op de dag van het HB-Café kun je op de aanmeldingspagina kijken of er gereserveerde plaatsen zijn vrijgekomen.
Heb je geen plaats kunnen bemachtigen, dan kun je via een mailtje aan [email protected] vragen om op de wachtlijst te worden geplaatst voor een volgend HB-Café over dit thema en/of op deze locatie (a.j.b. aangeven).