06-09-2018 HB Café Zuid-West (Breda): Zelfbeeld: wat is jouw levensverhaal?

Wat valt op aan de zelfbeeldontwikkeling tijdens de levensloop van hoogbegaafden? Hoe heeft hoogbegaafdheid invloed op je zelfbeeld en je welzijn? Hierover komt levenslooppsycholoog en onderzoeker Janet van Horssen spreken bij HB-Café Zuid-West op donderdag 6 september.

Je zelfbeeld verandert in de loop van je leven en is voortdurend in ontwikkeling. Janet van Horssen deed onderzoek naar het zelfbeeld van hoogbegaafden aan de hand van hun levensverhalen, en naar wat de invloed van het zelfbeeld is op het psychologisch welzijn. Er passeren een aantal uitkomsten van het onderzoek dat Janet deed naar levensverhalen van hoogbegaafden de revue. Wat is narratieve psychologie? Hoe betrouwbaar is het autobiografisch geheugen? Wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek?
Je gaat ook zelf aan de slag. Aan de hand van korte (schrijf)opdrachten neem je een kijkje in je eigen levensgeschiedenis. Voor pen en papier wordt gezorgd. “Het gaat er deze avond niet om je zelfbeeld te veranderen. Je gaat wel nadenken en schrijven over specifieke levenservaringen”, vertelt Janet. “Daarna leg je jouw verhaal naast de belangrijkste uitkomsten van mijn onderzoek. Zo kun je je spiegelen aan de verhalen van anderen en ontdek je overeenkomsten met en verschillen tussen jouw verhaal en de levensverhalen van andere hoogbegaafden. Wat is jouw verhaal en wat is de invloed daarvan op jouw zelfbeeld en welzijn?”
Janet van Horssen is medeoprichter van het onderzoekscollectief hoogbegaafdheid (OCHB) en scheef mee aan het IHBV-boek ‘Hoogbegaafde Volwassenen’ dat vorig jaar verscheen en dat uiteraard op deze avond in te zien en te koop is. Meer informatie over Janet en wat ze doet is te vinden op www.janetvanhorssen.nl

Het HB-Café ‘Zelfbeeld: wat is jouw levensverhaal?’ wordt gehouden op donderdag 6 september, in Het Klooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.
Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest