07-09-2018 HB-Café Alkmaar: Dabrowski en Groei

Na de lezing van Truus van der Kaaij in een afgeladen vol HB-café Alkmaar in 2017 ontving het team regelmatig de vraag of zij nog een keer terug wilde komen, omdat men nog meer wilde weten. Truus was zelf gelukkig ook nog lang niet uitgesproken over de persoonlijkheidstheorie van Kazimierz Dabrowski. Daarom zijn we blij dat zij weer met ons aan de slag wil gaan op vrijdag 7 september 2018. Het gaat deze keer vooral over het groei-concept binnen deze theorie.

Truus vertelt het volgende over haar programma:

Nu de basis van kennis over de Theorie van Positieve Desintegratie van Kazimierz Dabrowski is gelegd, wagen we ons een stapje verder, naar de eigen beleving en naar groei. Met een korte inleiding zal de bijeenkomst vooral het karakter krijgen van een workshop. Aan de hand van opdrachten zullen we individueel én in groepjes werken en plenair uitwisselen.
Het is de bedoeling dat we ons in ieder geval verdiepen in:

  • een bewerking van het gedicht van Dabrowski “Be greeted, psychoneurotics”; op grond van de kenmerken van individuen met overexcitabilities zullen we, onder andere, eigen ervaringen herkennen
  • een opdracht uit de test van Dabrowski, of een vraag uit het ‘Definition Response Instrument’ dat is gemaakt bij de Levels
  • de door Dabrowski gegeven niveaus van ‘Emotional Ties’; het begrip empathie zal hierin leidend zijn
  • een van de vragenlijsten die ik maakte, gericht op de zogenaamde dynamismes, de drijfveren of instincten, die Dabrowski gaf in de verschillende niveaus van persoonlijkheidsontwikkeling.

Het wordt op prijs gesteld om eigen ervaringen in groei in de Levels van Dabrowski te delen. Spirituele groei valt bij Dabrowski onder persoonlijkheidsgroei, dus ook het delen van groei op dit gebied is welkom. Graag nodig ik u uit samen een sfeer te creëren waarin persoonlijke uitwisseling tot zijn recht kan komen opdat we echt van elkaar kunnen leren.
Ik kijk uit naar onze avond samen! ~ Truus

Over de spreker: Truus van der Kaaij houdt zich al ongeveer 35 jaar bezig met persoonlijkheidsontwikkeling en geesteswetenschap. Tijdens haar studie voor Specialist in Gifted Education ECHA (European Council for High Ability) ontdekte ze de persoonlijkheidstheorie van Dᶏbrowski en droeg die jarenlang uit. Ze was docententrainer gastdocent bij InHolland voor “Hoogbegaafdheid Realiseren”, gaf oudercursussen en advies aan scholen (VO) betreffende begeleiding van hoogbegaafden. Ze had haar eigen coachpraktijk en leidde de Zomer Academie voor volwassen hoogbegaafden. Ze verzorgt workshops en lezingen, is bezig met een boek over Persoonlijkheidsontwikkeling volgens Dabrowski en werkt aan diverse projecten. Ze is medeoprichter van de Stichting Leren Filosoferen. E-mail: [email protected]

Locatie: HB-café Alkmaar wordt georganiseerd in het sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in het centrum van Alkmaar aan de Geesterweg 9A, 1815 CR, Alkmaar. Genegen ligt op 550 meter loopafstand van het Alkmaar Centraal Station. Met de auto kun je voor de deur of in de buurt parkeren. Een andere mogelijkheid is de nabijgelegen parkeergarage ‘De Vest’ op 350 meter, aan de Paardenmarkt vlakbij theater De Vest en het Stedelijk Museum Alkmaar. Plattegrond op: http://www.genegen.nl/contact/

Tijd: De zaal opent om 18.30 uur. Om 19.00 uur starten we met het inhoudelijke deel. Tot 22.30 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee en frisdrank. Pinnen is niet mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is 36.

Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Volgeboekt? Wanneer een HB-café is volgeboekt, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.