13-12-2018 HB Café Zuid-West (Breda): De kracht van je hoofd zit in je lijf

Hoogbegaafden zijn geneigd om in hun hoofd te leven en intuïtieve signalen van hun lichaam ‘weg te redeneren’. Het negeren van de eigen lichaamstaal kan ertoe leiden dat je de overtuigingskracht mist om gehoord en gezien te worden en je grenzen aan te geven. Weerbaarheidstrainer en HB-coach Mirian Rutten komt op donderdag 13 december in Breda vertellen wat er in je lijf gebeurt en hoe je door naar je lichaam te luisteren ook mentaal en cognitief steviger in je schoenen staat.

Het is druk in de hoofden van hoogbegaafden. Zo druk, dat ze nogal eens vergeten dat er nog een lijf vastzit aan dat hoofd. “Dat is jammer,” vindt Mirian Rutten, “want we rationaliseren op die manier weg wat we voelen. Dat denken hoef je niet aan te sturen. Dat gebeurt toch wel. Maar je brein stuurt wel je lichaam aan. En ook andersom: je lichaam stuurt je brein aan. De Romeinse dichter Juvenalis zei het al: een gezonde geest in een gezond lichaam.”
Veel prikkels en veel nadenken maken dat zowel brein als lijf uitgeput raken. Daardoor neemt het cognitieve vermogen af, zo blijkt uit steeds meer onderzoeken. (Zie bijvoorbeeld https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/07/dit-is-je-gestresste-brein-a1615705 en https://nos.nl/artikel/2156894-hersenonderzoek-je-bent-nooit-volwassen-en-sporten-maakt-mogelijk-slimmer.html )

“Je lichaam denkt en handelt veel meer vanuit de buik dan je vanuit je hoofd zou denken”, stelt Mirian. “We spreken niet voor niks over de onderbuik als locatie van emoties. Belangrijke beslissingen neem je ook vanuit je onderbuik. Maar dan moet je je er wel bewust van zijn.”

Lichaamsbesef is niet alleen belangrijk bij het nemen van beslissingen en het verwerken van prikkels, het is ook een onmisbaar onderdeel van communicatie. Lichaamstaal bepaalt voor 55 procent of de boodschap aankomt. Maar je kunt een taal, ook als die non-verbaal is, pas gebruiken als je die kunt spreken. Door je bewust te worden van je lichaam en de signalen die je uitzendt word je fysiek, mentaal en cognitief weerbaarder. Je leert je eigen ruimte in te nemen, krachtigere beslissingen te nemen en keuzes te maken en duidelijker te communiceren.

Als zelfstandig trainer en coach werkt Mirian (www.mirianrutten.nl) met zowel managers en teams van bedrijven en instellingen als zzp’ers en (hoogbegaafde) particulieren. Daarnaast geeft ze opleidingen en workshops aan begeleiders van kinderen en jongeren. Mirian verzorgde in februari 2017 ook al eens een HB-Café in Breda. Vanwege de hoge waardering van de bezoekers hebben we haar gevraagd nog een keertje terug te komen.
Het HB-Café ‘De kracht van je hoofd zit in je lijf’ is een verrassende en (inter)actieve workshop, waarin ook een aantal oefeningen worden gedaan, dus doe gemakkelijk zittende kleding aan waarin je lekker kunt bewegen.

Het HB-Café ‘De kracht van je hoofd zit in je lijf’ wordt gehouden op donderdag 13 december, in het voormalige kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat 13 in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.
Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest