14-03-2019 HB Café Zuid-West (Breda): De wereld van hoogbegaafden

Veel hoogbegaafden komen er pas als ze volwassen zijn achter waarom ze zich hun hele leven anders hebben gevoeld. Door de ontdekking dat ze hoogbegaafd zijn, verandert de wereld van zowel hoogbegaafden als hun omgeving. Op donderdag 14 maart, in de Week van de Hoogbegaafdheid, vertelt Wieteke Avontuur bij HB-Café Zuid-West in Breda over die wereld, die behoorlijk op zijn kop kan staan.

Hoogbegaafd zijn is meer dan een hoge intelligentie hebben. Hoogbegaafden zijn snelle en slimme denkers, die complexe zaken aankunnen. Autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven van aard. Sensitieve en emotionele mensen, intens levend, die plezier scheppen in creëren.

Dat geheel van eigenschappen is lang niet altijd een lust. Integendeel: voor veel hoogbegaafden kan het een last zijn, vooral als ze het niet van zichzelf weten. Nu weten we dat 2 tot 3 procent van de bevolking hoogbegaafd is, maar toen de volwassenen van nu kind waren, was er nog niet veel bekend over hoogbegaafdheid en werden de problemen die het kan geven, nauwelijks her- en erkend.

Veel hoogbegaafde volwassenen komen daardoor pas op latere leeftijd tot de ontdekking waarom ze ‘anders’ zijn, waarom hun hoofd nooit ophoudt, waarom ze anders reageren op gebeurtenissen of hun omgeving, waarom ze vaak niet begrepen worden. Bij die ontdekking dat ze hoogbegaafd zijn, valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring, zowel bij hoogbegaafden zelf als bij hun omgeving.

Wieteke Avontuur, teamlid bij HB-Café Zuid-West, neemt op donderdag 14 maart, in de Week van de Hoogbegaafdheid, die veranderende wereld onder de loep. Wat is hoogbegaafdheid eigenlijk? Hoe kun je het herkennen, bij jezelf of bij iemand in je omgeving? Wat betekent het om hoogbegaafd te zijn? Wat verandert er allemaal in je zelfbeeld en in de wereld om je heen? Naast de theorie en de observaties van Wieteke is er veel ruimte voor gesprek en het delen van ervaringen.

Het HB-Café ‘De wereld van hoogbegaafden’ is met name bedoeld voor die ‘beginners’ die net hebben ontdekt dat ze hoogbegaafd zijn, of nog middenin de ontdekkingstocht zitten, en voor hun omgeving.

Het HB-Café ‘De wereld van hoogbegaafden’ wordt gehouden op donderdag 14 maart, in Het Klooster aan de Schorsmolenstraat 13 in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.

Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest