15-06-2018 HB-Café Alkmaar: Wordt zingeving bij hoogbegaafdheid meegenomen in de psychiatrie?

Op vrijdag 15 juni is er opnieuw een HB-Café in Alkmaar. Frank de Mink zal die avond spreken over hoogbegaafdheid in de psychiatrie en de noodzaak van de erkenning van kwetsbaarheid voor het scheppen van zin en betekenis.

In de GGZ is weinig bekend over talentontwikkeling. Psychiaters kunnen in een diagnose intense gevoeligheid als afwijking zien en daarmee worden talenten en kwaliteiten makkelijk over het hoofd gezien. In recente ontwikkelingen zoals Persoonlijke Psychiatrie is kwetsbaarheid de startvraag, naast weerbaarheid. Een grote verbetering voor hen die met de DSM zijn opgeleid of gediagnostiseerd. Dat kon leiden tot misdiagnoses die we pas herkennen als we hoogbegaafdheid als perspectief hanteren.

Een HB congres in september gaat over die kwetsbaarheid, wat als term straks het onwenselijke label kan worden, als we ons daar niet bewust van zijn.
Wat er aan zit te komen is een verzachtende, verzoenende blik voor alle afwijkingen van het gemiddelde. Dan kunnen we kijken naar kwaliteiten of talenten als we over ASS, ADHD, Narcisme, enz. horen. En zelfs trauma’s en depressie kunnen helpen bij het schrijven van je boek, het inzetten van ervaringskennis. Denk daarbij aan beroemdheden, zoals bv. Brad Pitt, JK Rowling, Jim Carrey, Ernest Miller, Hemingway, Joost Zwagerman. Verdriet kan de drijfveer zijn om je leven te wijden aan cursussen over geluk (zie het laatste nummer van TPP: Tijdschrift Positieve Psychologie).
En daarbij dient zich een kans op studiegebied aan voor de psychiatrie. Je leven zinvol maken, zoeken naar en maken van betekenis. Dan mag je uniek zijn en wil je meer dan je eigenbelang nastreven.. Om te onderscheiden wat meer en minder zin heeft, zul je je waarden helder willen krijgen en omzetten in beslissingen en gedrag dat bij je waarden past. Dat geldt vanuit elke levensovertuiging en zal in deze tijd misschien vooral betrekking hebben op het behoud van de aarde.

Over de spreker: Frank de Mink is opgeleid als fysicus, geestelijk raadsman en onderwijskundige. Steeds werkzaam in twee domeinen, binnen organisaties en onafhankelijk daar van. Met HB bezig sinds 1995, voor ouders, voor voortgezet en hoger onderwijs,voor HB-volwassenen en bijscholing van professionals. Recent ligt de nadruk om de-stigmatiseren van talent en leven met 2e op basis van onderzoek en ervaring. Zie www.FrankdeMink.nl

Locatie: HB-café Alkmaar wordt georganiseerd in het sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in het centrum van Alkmaar aan de Geesterweg 9A, 1815 CR, Alkmaar. Genegen ligt op 550 meter loopafstand van het Alkmaar Centraal Station. Met de auto kun je voor de deur of in de buurt parkeren. Een andere mogelijkheid is de nabijgelegen parkeergarage ‘De Vest’ op 350 meter, aan de Paardenmarkt vlakbij theater De Vest en het Stedelijk Museum Alkmaar.
Plattegrond op: http://www.genegen.nl/contact/

Tijd: De zaal opent om 18.30 uur. Om 19.00 uur starten we met het inhoudelijke deel. Tot 22.30 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee en frisdrank. Pinnen is niet mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is 36. Een vrijwillige kleine gift voor de geweldige hapjes van de gastvrouw is van harte welkom!

Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Wanneer een HB-café is volgeboekt, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het wachtlijstformulier in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.