21-06-2019 HB-Café Alkmaar: HB en beelddenken

Op vrijdag 21 juni is er weer een HB-Café in Alkmaar. Marion van de Coolwijk komt praten over beelddenken.

Inhoud lezing
Mensen verwerven en verwerken hun informatie in de babytijd puur visueel zintuiglijk: een oorspronkelijke leerstijl die we in Nederland ook wel beelddenken noemen. Een holistische, divergerende en associatieve manier van denken, waar kijken en ervaren de basis vormen. In de eerste twaalf jaar (de basisschooltijd) ontwikkelt het menselijk brein het vermogen om met taal (woorden en begrippen) te denken: het verbale leersysteem. Een detailgerichte, convergerende en procedurele manier van denken waar luisteren en procedures de basis vormen. Dit talige denken wordt vooral binnen het schoolsysteem aangeleerd.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat het menselijk brein rond de kleutertijd al een voorkeur ontwikkelt voor of het visuele denken of het verbale denken. Deze voorkeur blijft het gehele leven aanwezig en is ook voor een groot deel erfelijk bepaald. Tijdens de lezing zal middels enkele testen blijken wat uw voorkeur van denken is. Rond het elfde/twaalfde levensjaar van mensen (eind basisschool) is er een gezonde balans in ons brein ontstaan tussen het oorspronkelijke visuele en het aangeleerde talige denken. Beide manieren van informatieverwerving en verwerking kunnen worden toegepast. Tenminste… zo zou het moeten zijn. Maar uit het Europes PISA onderzoek komt naar voren dat veel leerlingen de basisschool verlaten met een tekort aan verbale capaciteiten. Denk hierbij aan leerlingen met dyslexie, concentratieproblemen en/of een lage cognitie (zij blijven noodgedwongen visueel denken). Maar ook hoogbegaafde leerlingen, die bij voorkeur visueel zijn ingesteld, ervaren problemen bij het talige denken (onderwijs) doordat ze zich niet bewust zijn van de noodzaak ervan op school. Kortom: een informatieve, ontspannen maar bovenal zinvolle avond voor iedereen die meer wil weten over beelddenken en visueel leren.

Spreker
Marion van de Coolwijk is directeur van Instituut Kind in Beeld, een landelijke onderwijsorganisatie met honderden aangesloten onderwijsprofessionals, en educatieve uitgeverij aangesloten bij de GEU bekend van de succesvolle beginnend leesmethode LetterKlankStad. Instituut Kind in Beeld ontwikkelde en verzorgt al vanaf begin deze eeuw de diagnostiek opleiding EXPERT Beelddenken waarin het signaleren met het Wereldspel onderdeel van uitmaakt, en de opleiding LEREN LEREN Methode rondom visuele leerbegeleiding. Doordat hoogbegaafden bij voorkeur visueel zijn ingesteld, wordt juist binnen deze doelgroep veel gewerkt met het materiaal en de kennis van Marion. Eind jaren `70 begon ze als Montessori docent in Amsterdam en ontwikkelde zich met vele studies tot Remedial Teacher en Intern Begeleider, lees- en dyslexiespecialist en lesauteur van bekende lesmethodes. Marion schreef meer dan 200 kinder- en jeugdboeken, waaronder de series Ik ben niet bomDe olijke tweelingMZZLmeiden e.v.a. Sinds kort schrijft ze ook thrillers voor volwassenen. Als speciaal adviseur van de Stichting Beelddenken Nederland zet zij zich in voor meer begrip en erkenning voor het visuele denken en leren.

Locatie: HB-Café Alkmaar wordt georganiseerd in het sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in het centrum van Alkmaar aan de Geesterweg 9A, 1815 CR, Alkmaar. Genegen ligt op 550 meter loopafstand van het Alkmaar Centraal Station. Met de auto kun je voor de deur of in de buurt parkeren. Een andere mogelijkheid is de nabijgelegen parkeergarage ‘De Vest’ op 350 meter, aan de Paardenmarkt vlakbij theater De Vest en het Stedelijk Museum Alkmaar. Plattegrond op: http://www.genegen.nl/contact/

Tijd: De zaal opent om 18.30 uur. Om 19.00 uur starten we met het inhoudelijke deel. Tot 22.30 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee, frisdrank en waanzinnig lekkere hapjes van onze gastvrouw Geralde (omdat we soms net niet uit kwamen, staat er een pot waarin een vrijwillige kleine bijdrage gedaan mag worden om de hapjes te kunnen blijven bekostigen). Pinnen is niet mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is 36.

Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Volgeboekt? Wanneer een HB-Café is volgeboekt, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.