21-11-2019 en 12-12-2019 HB Café Zuid-West (Breda): Hoogbegaafd ouderschap

Veel volwassenen komen er via hun kinderen achter dat ze zelf (ook) hoogbegaafd zijn. Voor die kinderen is tegenwoordig veel hulp en begeleiding mogelijk, maar wat doe je als hoogbegaafde ouder? Daarover komt Sylvia Tas vertellen op donderdag 21 november bij HB-Café Zuid-West in Breda. Dit HB-Café wordt op 12 december herhaald.

Kinderen grootbrengen op zich is al lastig genoeg. Hoogbegaafde kinderen grootbrengen is een extra uitdaging, ook – of misschien wel juist – voor hoogbegaafde ouders. “Je zou denken dat je als hoogbegaafde ouder wel weet wat je kind nodig heeft, maar dat is helemaal niet vanzelfsprekend”, zegt Sylvia Tas. “Je krijgt met extreme dingen te maken die je maar moeilijk kunt overleggen met andere ouders. De eeuwige waarom-vragen van je kind, waar je op den duur ook geen antwoord meer op hebt, bijvoorbeeld. Maar ook de twijfels die een kind heeft omdat het anders is dan de meeste kinderen en de (onbewuste) eisen die jij als ouder misschien ook wel aan je kind stelt, omdat het zo slim is. Met de juiste tools kun je het jezelf – en daarmee ook je kind – een stuk gemakkelijker maken. Ik wou dat ik, toen mijn kinderen klein waren, daar meer over had geweten. Deze avond is dan ook nadrukkelijk niet gericht op kinderen, maar is juist bedoeld voor ouders.”

Sylvia Tas kreeg als moeder te maken met zowel een zwakbegaafd als hoogbegaafde kinderen. Vanuit de behoefte de juiste begeleiding te vinden voor haar kinderen kwam ze in het onderwijs terecht en van daaruit specialiseerde ze zich in hoogbegaafdheid. Ze volgde de SENG-opleiding (Supporting the Emotional Needs of the Gifted) bij dé autoriteit op dat gebied: James Webb zelf, in Chicago. Daar legde ze de basis voor een oudercursus voor hoogbegaafden.

“Niet alleen hoogbegaafde kinderen hebben begeleiding nodig, ook hun ouders”, stelt Sylvia. “Bijzondere kinderen stellen bijzondere eisen aan hun ouders, die ook aan zichzelf nog eens bijzondere eisen stellen. Bij hoogbegaafden zit het brein werkelijk anders in elkaar: dat is nature. Maar hoe je daarmee omgaat is nurture: opvoeding en gedrag. Hoogbegaafde ouders die als kinderen niet de juiste begeleiding hebben gehad, kunnen daar in de opvoeding van hun eigen kinderen tegenaan lopen. Hun eigen ontwikkelingsproces en de ontdekking van hun hoogbegaafdheid speelt bovendien ook een rol.”

Bij HB-Café Zuid-West geeft Sylvia een introductie op basis van de oudercursus die ze geeft vanuit haar praktijk in Middelburg, waar ze ook coördinator is van het HB-Cafe Zeeland. Meer informatie kun je vinden op de website van Sylvia.

Sylvia geeft tijdens het HB-Café veel informatie en tips, maar er is ook uitgebreid ruimte voor onderling contact. “Dat is in de oudercursus ook één van de belangrijkste onderdelen: contact met peers, want je loopt als hoogbegaafde ouder echt tegen andere dingen aan dan andere ouders.”

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafde volwassenen zelf, maar partners, vrienden, familie en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Het HB-Café ‘Hoogbegaafd ouderschap’ wordt gehouden op donderdag 21 november, en op 12 december in Het Klooster aan de Schorsmolenstraat 13 in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.

Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest