24-01-2019 HB Café Zuid-West (Breda): Zingeving, narratief bekeken

Zingeving: volgens Van Dale ‘het zoeken naar de betekenis, het doel van het leven’. Een existentieel, filosofisch onderwerp waar veel hoogbegaafden mee bezig zijn, en niet zelden mee worstelen. Adrienne Schimmel komt er op donderdag 24 januari in Breda een workshop over verzorgen.

De zoektocht naar zingeving is kenmerkend voor veel hoogbegaafden. Vaak gaat het ongemerkt en betreft het niet alleen het grote vraagstuk wat de zin van het leven is en waartoe wij hier op Aarde zijn, maar ook kleine dagelijkse dingen. Zingeving is voor veel hoogbegaafden allesomvattend: ze zoeken er altijd en overal naar.
Zingeving is volgens Wikipedia ‘een begrip uit de metafysica, wijsgerige antropologie en de psychologie en betekent het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen’. Het woord zelf suggereert dat dit een actief proces is, wat erop wijst dat de zin van enig voorval geen vanzelfsprekendheid is.
In de narratieve workshop van Adrienne Schimmel sta je bewust stil bij je eigen, persoonlijke zingeving. Is zingeving eigenlijk wel iets van deze tijd? Wat betekent het voor jou? Hoe kijk jij naar jezelf als hoogbegaafde en wat is voor jou waardevol?
Dat vraagt om zelfreflectie en zelfkennis: wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waar sta ik nu en waar ga ik naartoe? Deze zelfreflectie wordt afgewisseld met filosofische uitstapjes en legt verbinding met onder meer de Theorie van Positieve Desintegratie van Dąbrowski, de logofilosofie van Victor Frankl en de Waarderingstheorie en het dialogische zelf van Hubert Hermans.

In haar praktijk Talenteer Jezelf (www.talenteerjezelf.com) in Breda is Adrienne Schimmel gespecialiseerd in de existentiële counseling van hoogbegaafden. Ze is talentbegeleider en partner van Novilo en gecertificeerd ZKM-coach (Zelf Kennis Methode, coaching op basis van narratieve psychologie).

Het HB-Café ‘Zingeving, narratief bekeken’ wordt gehouden op donderdag 24 januari, in Het Klooster aan de Schorsmolenstraat 13 in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.
Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest