28-09-2018 HB-Café Delft: Succesangst. Te slim om te slagen

Soms doen mensen er alles aan om succes te voorkomen en hebben ze dat zelf niet eens door. Succesangst heet dat. Veel hoogbegaafden hebben er last van: als je getalenteerd bent, een (buitengewoon) hoog IQ hebt en je durft geen succes te hebben. Sandra Leefmans schreef het boek Te slim om te slagen; Over succesangst bij hoogbegaafden en komt daar op vrijdag 28 september over spreken bij HB-Café Delft.

Succesangst is niet hetzelfde als faalangst. Bij faalangst ben je bang dat je het niet goed doet, fouten maakt, het verknalt. Bij succesangst ben je bang dat je het wel goed doet, het beter doet zelfs dan een ander. Je zal toch maar met je hoofd boven het maaiveld uitsteken… Heb je dat wel verdiend? En dus stel je uit, doe je zo min mogelijk je best, maak je liever fouten en verknal je het, bewust of onbewust.

“Voor veel mensen is succesvol zijn een nastrevenswaardige staat, maar voor veel hoogbegaafden levert het minimaal een ambivalent gevoel op”, zegt Sandra Leefmans. “Soms zelfs vinden hoogbegaafden succes iets met een vieze bijsmaak. Wonderlijk genoeg gaat het bijna nooit over succesangst als je het over onderpresteren van hoogbegaafden hebt. Daar wil ik verandering in brengen, want succesangst kan grote gevolgen hebben.”

In deze workshop gaat Sandra nader in op succesangst en wat dat specifiek voor hoogbegaafden betekent, aan de hand van theorieën vanuit verschillende disciplines en voorbeelden uit het dagelijks leven. Je gaat ook zelf, in kleine groepjes, aan de slag met een paar opdrachten. Verwacht geen kant-en-klare oplossing. We bekijken wel een aantal mogelijke interventies.

Sandra Leefmans, van oorsprong cultureel antropoloog, is de belangrijkste expert op het gebied van succesangst bij hoogbegaafden in Nederland. Ze adviseert en coacht leerkrachten, begeleiders en directies over (hoog)begaafdheid in het onderwijs. Ook biedt zij coaching en training aan hoogbegaafde kinderen en volwassen, met name met betrekking tot het omgaan met succesangst.

Haar boek Te slim om te slagen; Over succesangst bij hoogbegaafden kwam begin maart uit. Zij zal tijdens deze avond ook haar werkboek presenteren, dat net uitgekomen is. Het boek en het werkboek zijn in de pauze en na afloop van de workshop bij het HB-Café ook te koop (pinnen is mogelijk). Meer informatie is te vinden op de website van Sandra: Prismatis.nl.

Op 28 september as. gaan de deuren van het HB-café om 18.30 open. Het inhoudelijke deel duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Tot 23.00 uur kan men dan (eventueel onder het genot van een drankje) met elkaar napraten.

Locatie: Creatief centrum De Zuster; Gasthuisplaats 1, 2611 BN Delft
De Zuster ligt op vijf minuten lopen van station Delft. Loop aan de voorkant van het station door de Barbarasteeg, en ga rechtdoor. Als je op de tweede brug staat ligt de Zuster aan de linkerhand, aan de Koornmarkt. De ingang van het pand is aan de achterkant te vinden aan de Gasthuisplaats. Parkeren met de auto kan voor de deur op de Gasthuisplaats of in de op 5 minuten lopen gelegen Phoenix parkeergarage. Ook op loopafstand is er de Zuidpoort parkeergarage.
Entree: De entreeprijs bedraagt, inclusief koffie en thee, 17,50 euro per persoon.
Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL.

Indien de inschrijving vol is, is een wachtlijstformulier beschikbaar. Er wordt dan contact opgenomen indien er een plaats beschikbaar komt.