Column #12 Noks Nauta Hoogbegaafdheid zie je aan de ogen

noks300x300Een nieuwe column van Noks. Deze keer over de ogen van hoogbegaafden.

Hoogbegaafdheid zie je aan de ogen

‘Aan de ogen kun je zien of iemand hoogbegaafd is’ is een stelling in ons Vooroordelenspel Hoogbegaafdheid Volwassenen. Mensen beginnen vaak een beetje te lachen als ze deze stelling lezen. Het is natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen, maar ook niet helemaal onzin en dat leggen we uit in de achtergrondinformatie bij het spel. We gebruiken de termen alert, nieuwsgierig en intens. (IHBV en APS, 2014)

Ik las in een biografie over de Duitse dichter en schrijver Heinrich Heine (1797 – 1856) een verslag van een bezoek van Heine aan de 75-jarige Goethe, die een duidelijk multitalent was. Heine schrijft over Goethe’s ogen: …der, mit seinem klaren Griechenauge, alles sieht, das Dunkle und das Helle… (Liedtke, 2010)

Bij een bezoek aan het Rosa Spierhuis in 2012 zagen we een vrouw van toen ongeveer 90, beginnend dement, maar uit haar reactie en met name uit haar manier van kijken, zagen we hoe alert ze nog was. Haar foto mochten we bij een artikel over hoogbegaafde ouderen opnemen. (Nauta & Jurgens, 2012).

Kijk eens naar je eigen babyfoto’s. Hoe alert keek jij? En hoe kijk jij nu de wereld in? Ben je blij met je alertheid en kun je jouw nieuwsgierigheid voldoende bevredigen?

Referenties

Nauta, N. Schouwstra, I. (2020) Hoogbegaafde Senioren. Gompel & Svacina. BESTEL
IHBV en APS. (2014). Vooroordelenspel Hoogbegaafdheid Volwassenen, BESTEL
Liedtke, C. (2010). Heinrich Heine. Hamburg: Rowohlt Taschenbuch Verlag.
Nauta, N. Jurgens, K.E. (2012). Hoogbegaafde senioren: een vergeten groep. Gerõn 14(2012) #4: 35-38.
Meer over hoogbegaafde senioren.