Hoogbegaafd ouder worden

Op Internationale Ouderendag, 1 oktober, was ik (hoe toepasselijk) op de verjaardag van een vriendin die 75 werd. Er waren veel leeftijdsgenoten. In gesprekken met mensen die ik een paar jaar niet had gezien, zag ik dat bij hen de uiterlijke verschijnselen van ouder worden steeds sterker zichtbaar worden, net als bij mezelf. Maar ik zag ook dat er veel actieve ouderen waren, allemaal mensen met heel veel belangstelling. Deze mensen deden het goed, maar dat geldt niet voor alle slimme ouderen.

Hoogbegaafd ouder worden is nog nauwelijks onderwerp van onderzoek, noch van aandacht in de zorg bijvoorbeeld. Op de recente ECHA conferentie gaf ik er een presentatie over. Ik vind het fijn om de (beperkte) kennis te delen. Ik kwam zo ook in contact met enkele mensen uit verschillende landen om ervaringen te gaan uitwisselen.

Tot nog toe heb ik gemerkt dat de wezenlijke kenmerken en behoeften van hoogbegaafde volwassenen en senioren overal ter wereld hetzelfde zijn. Dat is hoopvol. Zo kunnen we onze ervaringen bundelen en onze kennis gebruiken om het leefklimaat van deze groep ook elders te verbeteren. Er is nog veel te doen! 

Zie ook de bijeenkomsten op 12 oktober a.s.: Slimme Senioren – IHBV