Informatiebijeenkomsten over ‘zeer hoogbegaafde’ volwassenen – 8/10 maart 2020

In het kader van de Week van de Hoogbegaafdheid 2020 worden door het IHBV, in samenwerking met enkele Nederlandse leden van de Triple Nine Society (TNS), twee informatiebijeenkomsten georganiseerd rondom de vragen: Wat is ‘zeer hoogbegaafd’ eigenlijk? Hoe kom je erachter? Wat is er al of niet anders dan ‘gemiddeld’ hoogbegaafd? Wat is de waarde van een vereniging als TNS? Deze bijeenkomsten vinden plaats op 8 maart (middag) in Utrecht en op 10 maart (avond) in Amsterdam.

We noemen mensen hoogintelligent wanneer ze een IQ hebben in de bovenste 2% (twee standaarddeviaties boven het gemiddelde). Bij de meeste testen is dat een score van 130 of hoger. Nu horen we uit ervaringsverhalen van mensen die drie standaarddeviaties en hoger scoren (bij de meeste testen is dat vanaf 145, in de bovenste 0,1%), dat hun gevoel van anders zijn nog sterker is. Dat kan bijvoorbeeld tot grotere aansluitingsproblemen leiden.

In deze bijeenkomsten geven we kort weer welke kennis er beschikbaar is en verkennen we met de deelnemers de mogelijkheden om hier meer over te weten te komen. Ook vertellen we over de waarde van een vereniging zoals TNS.

Deze bijeenkomst is voor iedereen die hier belangstelling voor heeft: voor zichzelf, voor een naaste, voor ouders die een kind met zo’n hoog IQ hebben en er zelf meer over willen weten. En ook voor mensen die professioneel in contact kunnen komen met zeer hoogbegaafden, zoals coaches, psychologen en medewerkers in de ggz.

Sprekers zijn Noks Nauta en Mirja Post. Noks Nauta is arts (niet praktiserend) en psycholoog, medeoprichter van het IHBV, publiceert en presenteert sinds 2000 over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Mirja is filosoof en studeerde daarnaast antropologie en architectuur. Beide sprekers zijn lid van TNS.

Data, plaatsen en tijden:
Zondag 8 maart van 15.00 tot 16.30 in Utrecht, Podium Oost, Oudwijkerdwarsstraat 148. Bereikbaar via openbaar vervoer vanaf Utrecht Centraal Station via alternatieve routes want wegens werkzaamheden is de Oudwijkerdwarsstraat momenteel opgebroken. Check een OV-planner.  Neem de rechter ingangsdeur. Inloop vanaf 14.30.

Dinsdag 10 maart van 19.30 tot 21.00 in Amsterdam, Cantina Vocaal, De Wittenstraat 43. Vanaf Amsterdam CS bereikbaar in ca. 20 minuten met bus 22, halte Nassauplein, of bus 21, halte Haarlemmerplein. Tram 5 stopt in de buurt op halte De Wittenkade. Inloop vanaf 19.00.

De kosten zijn 5,= per persoon als dekking van de onkosten. Eventuele drankjes betaal je zelf op de locatie en zijn dus niet inbegrepen.

Aanmelden
Wil je zeker zijn van een plaats, dan kun je je aanmelden via https://ihbv.nl/evenementen/. Kies daar voor het evenement met de datum van je keuze.

In Utrecht zijn er maximaal 25 plaatsen beschikbaar. In Amsterdam iets meer. Indien de inschrijving vol is, komt je registratie op de wachtlijst. Je wordt dan per e-mail benaderd wanneer er een plaats beschikbaar komt.