James. T. Webb overleden

Schokkend was het bericht dat dr James T. Webb op 27 juli onverwachts op vakantie in Mexico is overleden. Webb was in de wereld van hoogbegaafden een van de meest bekende personen, eerst in de USA, later ook overal elders.

Als psycholoog en werkend aan een universiteit werd hij al in 1980 benaderd door ouders van een hoogbegaafd kind dat overleed aan zelfdoding. Deze ouders vroegen hem om een programma op te zetten voor gezinnen van hoogbegaafde kinderen. In 1981 is zo SENG opgericht, Supporting Emotional Needs of the Gifted. Een organisatie die nog steeds bestaat. Op de jaarlijkse conferentie was Webb altijd aanwezig. Als (keynote) spreker, en met de stand van zijn uitgeverij Great Potential Press. Vorige week ontmoette ik hem daar nog in San Diego.

De vele boeken van Webb als (mede)auteur worden veel gelezen. Hij stimuleerde ook vele anderen tot schrijven. Ook was hij een grote steun voor de recente oprichting van SENG Europe.
Wij hebben zeer goede herinneringen aan zijn bezoek aan Nederland in 2015 waar hij op de conferentie ‘Een leven lang hoogbegaafd in ontwikkeling’ – die we samen met het Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling (SLO) organiseerden – een indrukwekkende lezing gaf.

Webb was 78 jaar en laat zijn vrouw Janet achter, vier dochters en hun partners en kinderen. Wij wensen hen en allen die met hem verbonden waren, privé en werk, veel sterkte toe. Zijn immateriële nalatenschap is ongekend groot, hij heeft voor zeer veel mensen heel veel betekend en we hopen dat dat een troost is.

Persoonlijke condoleances kunnen achtergelaten worden op https://jamestwebb.com

Namens het IHBV bestuur,
Rianne van de Ven